Radčice - Zásada 0:4 (0:2)

04.11.2017 14:30

Na těžkém terénu "travnatého" hřiště v Radčicích, které spíše připomíná břidličný lom, na samé hranici bezpečnosti pro hráče, se odehrálo 11. fotbalové mistrovské utkání, poslední v podzimní části II. třídy okresního přeboru; střetli se domácí fotbalisté FK Radčice proti hostům SK Zásada z.s.; utkání přihlíželo podle oficiálního zápisu 40 diváků.

Zásadské mužstvo na toto utkání přijelo připravené; hráči se sešli s dostatečným předstihem na svém domácím hřišti v Zásadě, kde se převlékli do nových dresů, následovalo focení profi fotografem, poté nasedli spolu s fandy a připraveným občerstvením do přistaveného retro autobusu RTO (proslulého ertéóčka) a všichni se společně přesunuly k houževnatému soupeři do Radčic.

Utkání začalo oboustranně opatrněji, jako by se obě mužstva teprve seznamovala s těžkým kamenitým terénem, kterému se pouze vzdáleně dá říkat travnatý povrch, jak je uváděno v zápisech domácího mužstva. Navíc domácí začali pouze v 10-ti hráčích, resp. s gólmanem a 9-ti hráčích v poli; tým byl doplněn opozdilcem v cca 30. minutě utkání. Závěrem 1. poločasu Zásada začala přebírat aktivitu a dalo by se říci, že od této doby již nepustili Zásadští domácí tým k ničemu. Navíc po několika jasných gólovkách, se konečně trefil útočník Z&aacut e;sady Dominik Mrkvička, když na dvakrát po ideální přihrávce do "ulice" od Martina Salaby a následném sólovém úniku překonal jinak skvělého gólmana Radčic Tomáše Řeháka; Zásada se tak ujala vedení v utkání 1:0 ve 34. minutě. Hned o 3 minuty později se individuálně prosadil Petr Prousek a vstřelil pěkný gól k tyči; zajistil tak vedení hostí již 2:0. Do konce 1. poločasu se stav nezměnil a to zejména proto, že domácí brankář opravdu kouzlil a pochytal i nemožné.

Ani ve 2. půli Zásada nepolevila ve své snaze vedení ještě zvýšit. V 54. minutě byl v pokutovém území podražen nedovoleně zásadský Tomáš Loukota; hlavní rozhodčí nařídil ihned a bez váhání pokutový kop, byl blízko a situaci vyhodnotil správně. Sám Tomáš Loukota se ujal exekuce, dobře kopnutá penalta k levé tyči znamenala vedení již 3:0 pro zásadský tým. Celkový výčet gólů uzavřel ten, kdo je započal, Dominik Mrkvička; celá akce byla pohledná a opravdu "smrděla" fotbalem; rozvinula se po pravé straně, když míč jednoznačně směřující do autu u střídaček po sprintu zachránil Ondřej Štryncl, udržel jej ve hře, pak se po pravé lajně protáhl k šestnáctce domácích, tam si chtěl narazit s čerstvě příchozím útočníkem Markem Cónem, ten však byl jiného názoru a balón sklepl mezi stopery Radčic do prostoru kam nabíhal právě Dominik Mrkvička a jenom špičkou nohy prostrčil míč pod vybíhajícího brankáře Tomáše Řeháka; vedení zásadského mužstva zvýšil na konečných 4:0. Sympatické od radčického týmu bylo, že ani po 4. brance "nesložili zbraně", nerezignovali, snažili se dát alespoň čestný gól, v čemž jim dobře organizovaná obrana hostí ze Zásady, kterou ze zadu kryl bezchybný gólman Petr RůÅ ¾ička, zabránila.

Fotbalové mužstvo Zásady si připsalo do tabulky další 3 body po výhře nad Radčicemi 0:4.

Touto výhrou se Zásadští vyhoupli do vedení soutěže a jako "půl mistr" přezimují na prozatímní 1. příčce; ve vedení vystřídali rivala z Kokonína, který prohrál doma s Rychnovem vysoko 2:5.

Hlavním rozhodčím byl Vasyl Sukhan, asistenti Marek Nagy a Lukáš Plíva; utkání řídili s přehledem, dobře.

O pohodě v zásadském týmu svědčí i oslavný návrat domů, opět spolu s fandy a řehtačkou a bohužel již prázdným hrncem bez čaje (s rumem?) nasedli do ertéóčka a vraceli se domů, do Zásady; po celou cestu se z autobusu ozývaly oslavné písně, které vygradovaly po zjištění, že si Zásada prohodila umístění v tabulce s Kokonínem. V Zásadě, na domácí půdě a navíc ještě v domácí hospůdce "Na hřišti" uspořádalo vedení klubu pro své hráče tradiční dokopnou, proběhlo i zhodnocení podzimní části; vše se dnes sešlo - vítězství v utkání, vedení v tabulce, a hlavně dobrá nálada.

Fotbalový klub a hráči SK Zásada z.s. děkují svým fanouškům a příznivcům za podporu. Hráči slibují, že se v jarní části budou snažit vedení v tabulce udržet, dále že budou předvádět min. výkony, jako v podzimní části nebo spíše ještě lepší.

Sestava mužstva SK Zásada: Růžička (G), Pleštil, Čurda, Blažek P. (61. Kopal Michal), Prousek (61. Cón), Salaba, Loukota (74. Lhota), Kalous, Šupík, Mrkvička (C; 79. Fišer), Štryncl (70. Kopal Milan)

Sestava mužstva FK Radčice: Řehák T. (G), Petr, Bujárek, Sůva, Šturm, Řehák Fr. (C), Svoboda, Veselý, Strnad, Miller, Koudelka
Branky mužstva SK Zásada: Dominik Mrkvička - 34. a 68. min., Petr Prousek - 37. min., Tomáš Loukota - 54. min

Žluté karty: 3:3 Červené karty: 0:0

Zpět