Zásada - Tanvald

22.09.2018 16:30

Na travnatém hřišti v Zásadě, které se stále ještě vzpamatovává z letního sucha, se za ideálního fotbalového počasí odehrálo 4. fotbalové mistrovské utkání podzimní části II. třídy okresního přeboru.

Domácí tým Zásady začal aktivně a navíc ze zajištěné obrany. Obě mužstva měla hned po začátku utkání několik slibných akcí, avšak bez kýženého efektu - vstřeleného gólu. K 1. změně skóre v utkání došlo v 17. minutě, kdy po straně rychle vedenou akci po přesném adresném centru zakončil z voleje kanonýr této soutěže Dominik Mrkvička; Zásada se tak ujala vedení 1:0. Domácí měli v této části utkání výraznou převahu, snažili se o kombinační hru a často se dostávali do bezprostřední blízkosti tanvaldského gólmana Luďka Zigo, který si v 1. poločase opravdu zachytal... Tanvaldští se soustředili pouze na obranu s častými fauly, zadáky domácích zaměstnávali pouze nahodilými nákopy, které končili většinou v rukách domácího brankáře Petra Růžičky nebo je vyřešili domácí obránci. Na další gól diváci nečekali příliš dlouho. Do tabulky střelců se zapsal opět domácí Dominik Mrkvička, když rozhodčí nařídil volný přímý kop ze střední vzdálenosti, již zmíněný zásadský kanonýr se ujal exekuce, vyslal na branku přízemní ostrou střelu, kterou mírně tečoval hráč ve zdi a která ještě před brankářem skočila, míč Luděk Zigo neudržel a díky velké rotaci balónu se dostal až za jeho záda; Zásada povrdila vedení 2:0. O 7 minut později se rozvinula rychlá akce po pravé straně, útok zatáhl až k rohu zásadský Martin Salaba, přesným centrem našel opět Dominika Mrkvičku, který si míč zpracoval a střelou do šibenice nekompromisně uklidil za záda tanvaldského gólmana, docílil tak vstřelení všech svých 3 gólů v 1 poločasu - "čistý hattrick"; defacto tím bylo v zápase rozhodnuto, neboť zásadský tým si odcházel do kabin odpočinout za stavu 3:0.

Po změně stran domácí tým, který doznal řady změn oproti 1. půli, pokračoval dalčích 20 minut ve způsobu své hry, která slavila úspěch v 1. části utkání. Útok vedený po levé straně v 61. minutě úspěšně zakončil domácí Ondřej Mastník, svou technickou střelou na vzdálenější tyč překonal tanvaldského gólmana a zvýšil vedení Zásady již na 4:0. Za dalších 5 minut faulovali hosté domácího hráče na levé straně; rozhodčí nařídil přímý kop; k míči se postavil Ondřej Mastník, svojí levačkou našel přesným centrem hlavu nabíhajícího Petra Fišera a ten se nemýlil - bombou hlavičkou rozvlnil již popáté síť tanvaldského gólmana. Zásada tak v 68. minutě utkání potvrdila svoji převahu a roli favorita, zvýšila na 5:0. Nutno však zdůraznit, že fotbal se hraje 90 minut... Domácí po vstřelení 5. branky jako by vypustili konec utkání a hned se to projevilo i na jejich hře a na hře soupeře z Tanvaldu. Hostující tým převzal iniciativu ve středu pole a svoji touhu vstřelit alespoň čestný gól si splnil v 79. minutě, kdy se k vzdálenější tyči trefil Roman Horváth a to i přesto, že byl při zakončení svírán oběma domácími stopéry. Bohužel krátce na to byl pro domácím zbytečném faulu na levé straně zahráván přímý kop, který zakončil nikým nehlídaný středem nabíhající Eduard Kristek. Tanvaldští snížili za 2 minuty již na 5:2! Domácí tým viditelně nechtěl hrát dopředu, v této fázi utkání byli ofenzivní hráči Zásady zcela bez pohybu, proto přišel další trest... V 85. minutě si domácí hráč špatně zpracoval přihrávku, míč se mu dostal pod nohy a navíc se dostal pod tlak útočníka hostí Ladislava Tolvaje, který využil vzniklé situace, míč mu vypíchl a z bezprostřední blízkosti překonal brankáře Zásady Petra Růžičku; vstřelil tak naštěstí pro domácí poslední gól za Tanvald a upravil stav na konečných 5:3. Domácí si již poslední minuty utkání pohlídali a připsali si za vítězství do tabulky další 3 body. Trenér domácích Stanislav Karela po konci utkání pochválil své mužstvo za odehraných 75. minut v plném nasazení, ale vyčetl hráčům laksní přístup a ztrátu koncentrace v posledních 15-ti minutách; zdůraznil, že v jiných utkáních by to zásadský tým mohlo mrzet...

Sestava mužstva SK Zásada z.s.: Růžička (G), Pleštil (C), Beneš, Lhota, Matúška, Salaba, Prousek (60. Kopal), Fišer, Mrkvička (46. Kalous), Mastník, Šimánek (76. Línek)

Sestava mužstva TJ Jiskra TanvaldZigo (G), Koželuh, Kristek, Ševic (65. Tolvaj), Vašíček (C), Plůcha, Trmal, Duštíra (46. Rosu Costel-Marian - 75. Ferraro Guiseppe), Wágner (76. Vaníček), Horváth, Špaček
 
Branky mužstva SK Zásada z.s.: Mrkvička Dominik - 17.+37.+44. min., Mastník Ondřej - 61. min., Fišer Petr - 68. min.

Branky mužstva TJ Jiskra TanvaldHorváth Roman - 79. min., Kristek Eduard - 81. min., Tolvaj Ladislav - 85. min.

 Žluté karty: 1:1

Červené karty: 0:0

Rozhodčí: Albl V. (R), Smoleňák P. (AR1), Brožek I. (AR2)

Počet diváků: 60

Zpět